V minulém článku jsme Vám sepsaly, jaký je celkový energetický výdej energie během dne. A termický efekt jídla je tedy množství energie, které naše tělo spotřebuje při zpracování makroživin. Čím je termický efekt vyšší, tím více energie spalujeme při zpracování jednotlivých makroživin. Makroživiny s vysokým termickým efektem jsou tedy významné zejména při hubnutí. Je třeba si také uvědomit, že více energie tělo vydá při zpracování neprůmyslově zpracovaných potravin.
Nejvyšší termický efekt mají bílkoviny – při zpracování tělo využije okolo 20-30 %
Termický efekt sacharidů je 5-10 %
Nejnižší termický efekt mají tuky – pouze 2 %
Také už asi víte, že každá ze zmíněných makroživin má odlišnou energetickou hodnotu – bílkoviny a sacharidy cca 4 kcal, tuky cca 9 kcal. Kdybychom 100 kcal přijali z bílkovin, znamenalo by to, že tělo spálí 20-30 kcal pouze zpracováním této živiny.
Avšak neplatí, že bychom při hubnutí měli jíst pouze bílkoviny a minimum tuků. Při redukci je ale vhodné navýšit bílkoviny, ale tuk i sacharidy mají nezastupitelnou funkci v našem těle.
Existuje nějaký vhodný poměr jednotlivých makroživin zastoupených v jídelníčku?
Vždy je poměr živin potřeba přizpůsobit individuálně, avšak obecný poměr by mohl vypadat následovně: 15-20 % bílkovin, až 30 % tuků a 50-55 % sacharidů.
Ještě bychom se měli za myslet, v jaké podobě kalorie (živiny) přijímáme. Zde hraje roli zejména rychlost vstřebávání cukru, kdy logicky tekuté kalorie se vstřebávají rychleji, než pevné. A jsme zpátky u slazených nápojů, které mohou být příčinou nadváhy a obezity.
Lidé se myslí, že při redukci hmotnosti záleží zejména na množství přijatých kalorií. To však není pravda. Ano, kalorie mají velký význam, ale je potřeba si v jídelníčku hlídat množství makroživin, mikroživin (tedy vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, které v továrně zpracovaných potravinách bychom s těží našli) a vlákniny. Neměli bychom zapomenout i na časování a frekvenci jídla. Tedy jíst pravidelně (3x-5x denně) a pestře.
Built with Mobirise site templates