Není kalorie jako kalorie

Základem pro hubnutí je vyšší energetický výdej než příjem – tedy negativní energetická bilance. Při hubnutí je naším cílem spalovat tuky a zachovat či navýšit svalovou hmotu. Kdybychom se řídili pouze kalorickou hodnotou (kvantitou) jednotlivých potravin, ano, váha by šla dolu, ale na úkor svalů. Proto je nesmírně důležité, aby naše strava nejen správné množství kalorií, ale také správný poměr makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů). Každá z těchto makroživin působí na naše tělo jinak. A jak? Pojďme se podívat na termický efekt potravin.

V minulém článku jsme Vám sepsaly, jaký je celkový energetický výdej energie během dne. A termický efekt jídla je tedy množství energie, které naše tělo spotřebuje při zpracování makroživin. Čím je termický efekt vyšší, tím více energie spalujeme při zpracování jednotlivých makroživin. Makroživiny s vysokým termickým efektem jsou tedy významné zejména při hubnutí. Je třeba si také uvědomit, že více energie tělo vydá při zpracování neprůmyslově zpracovaných potravin.

         Nejvyšší termický efekt mají bílkoviny – při zpracování tělo využije okolo 20-30 %
         Termický efekt sacharidů je 5-10 %
         Nejnižší termický efekt mají tuky – pouze 2 %

Také už asi víte, že každá ze zmíněných makroživin má odlišnou energetickou hodnotu – bílkoviny a sacharidy cca 4 kcal, tuky cca 9 kcal. Kdybychom 100 kcal přijali z bílkovin, znamenalo by to, že tělo spálí 20-30 kcal pouze zpracováním této živiny. Avšak neplatí, že bychom při hubnutí měli jíst pouze bílkoviny a minimum tuků. Při redukci je ale vhodné navýšit bílkoviny, ale tuk i sacharidy mají nezastupitelnou funkci v našem těle.

Existuje nějaký vhodný poměr jednotlivých makroživin zastoupených v jídelníčku?

Vždy je poměr živin potřeba přizpůsobit individuálně, avšak obecný poměr by mohl vypadat následovně: 15-20 % bílkovin, až 30 % tuků a 50-55 % sacharidů.

Ještě bychom se měli za myslet, v jaké podobě kalorie (živiny) přijímáme. Zde hraje roli zejména rychlost vstřebávání cukru, kdy logicky tekuté kalorie se vstřebávají rychleji, než pevné. A jsme zpátky u slazených nápojů, které mohou být příčinou nadváhy a obezity.

Lidé se myslí, že při redukci hmotnosti záleží zejména na množství přijatých kalorií. To však není pravda. Ano, kalorie mají velký význam, ale je potřeba si v jídelníčku hlídat množství makroživin, mikroživin (tedy vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, které v továrně zpracovaných potravinách bychom s těží našli) a vlákniny. Neměli bychom zapomenout i na časování a frekvenci jídla. Tedy jíst pravidelně (3x-5x denně) a pestře. 

Adresa

K Vystrkovu 1883/14
Praha 12, Modřany
Vchod zadem z parku

Kontakty

Masáže: +420 731 445 449
Manikúra: +420 777 966 106
Výživové poradenství
+ 420 777 966 106
+ 420 731 445 449
Email: salonrenesance@gmail.com

Feedback

Pošlete nám zpětnou vazbu, abychom mohli udělat vše pro to aby se Vám u nás líbilo. Těšíme se na vaši další návštěvu.

Salon Renesance

Built with Mobirise site templates