Nejčastější chyby ve stravování

Jak je možné, že dnes, kdy máme široké možnosti získávání informací, si stále mnozí z nás nejsou schopni upravit jídelníček tak, aby vyhovoval jeho potřebám a uchylujeme se k nesmyslným dietám v touze po ideální váze? 


Tentokrát se chceme blíže podívat na nejčastější chyby, které děláme v našem jídelníčku a které vedou k různým problémům, ať již k nechtěné hmotnosti nebo k problémům zdravotním.

1) Množství přijaté energie a jednotlivých živin. Do této kapitoly lze zařadit nadměrný nebo naopak nízký příjem, nepravidelné stravování a nedodržení správného poměru makroživin.

- Množství přijaté energie by mělo odpovídat množství energie vydané. Dlouhodobý nadpříjem vždy povede k ukládání přebytečné energie ve formě podkožního tuku. Ze zkušenosti ale víme, že častější problém je dlouhodobý nedostatečný příjem – chronická podvýživa. S tím se často setkáváme u žen, které celý život drží nějaké redukční diety, jejich váha přesto plíživě narůstá a tak ve snaze zhubnout, svůj příjem neustále snižují. Bohužel náš organismus na toto reaguje přizpůsobením se tomuto nízkému příjmu zpomalením metabolismu, ukládáním tuku v oblasti pasu a celkovým přibýváním na váze. Po delší době ztrácíme pocit hladu a nedokážeme objektivně zhodnotit množství a kvalitu našeho jídelníčku. Začíná tak začarovaný kruh podvýživy, chutí na sladké, únavy a z toho plynoucího dalšího přibývání.

- Nepravidelné stravování. Pro naše tělo je nejoptimálnější nastavení pravidelného stravovacího režimu. Zda to bude 3x nebo 5x denně, závisí na individuálních potřebách každého z nás. Při správném nastavení si náš organismus zvykne na tento pravidelný příjem, nebudeme mít pocit nedostatku (chutě, vlčí hlad) a nehrozí riziko dojídání ve večerních hodinách, doplňování rychlé energie sladkým a tučným, naopak budeme mít dostatek energie, kterou můžeme uplatnit při pravidelných pohybových aktivitách.

- Náš jídelníček je složen z makroživin (sacharidů, bílkovin a tuků), které by měly být zastoupeny ve správném poměru. Sacharidy a tuky jsou především zdrojem energie, bílkoviny jsou jakési stavební kameny. Pokud některou živinu drasticky snížíme, pro udržení stejného energetického příjmu jinou živinu příliš posílíme. Nevhodné je to v momentě, kdy do jídelníčku místo kvalitních tuků přidáme rychlé cukry nebo komplexní sacharidy nahradíme nadměrným množstvím nevhodných tuků. Zde si již můžeme způsobit i zdravotní problémy.

2) Zařazování nevhodných potravin. S rozvojem civilizace se nám na stůl dostává velké množství potravin již nějakým způsobem předpřipravených a stále méně si jídelníček sestavujeme ze surovin přirozených. Mezi množstvím polotovarů, průmyslově zpracovaných potravin, stravováním se v řetězcích rychlého občerstvení a obezitou je souvislost. Národy, které tyto potraviny používají běžně, trpí obezitou daleko víc. Do této kategorie je nutno zařadit i light potraviny a nápoje. Používání light potravin nevedlo ke snížení výskytu obezity, ale bohužel právě naopak. Zde máme na mysli produkty, kde jsou místo cukru použitá jiná sladidla, light limonády, light jogurty, obecně Dia výrobky. Naopak mléčné výrobky, u kterých je snížené množství tuku jsou v jídelníčku vhodnější než plnotučné (raději bílý jogurt se střední tučností než smetanový, tvrdý sýr raději s obsahem tuku 30% v sušině, tvaroh raději polotučný apod.).

3) Nadužívání cukru nebo jiných sladidel. Sladkosti nás obklopují všude a již od raného dětství. Reklamy na slazené jogurty, čokolády, bonbony a jiné sladkosti cílí již na malé děti. Odměny ve formě sladkostí od rodičů, prarodičů, ale bohužel i v mateřských školkách způsobují u dětí závislost na sladkém, které se jen těžko zbavují. Jednoduché cukry v podobě přidaného cukru v jídelníčku vůbec nepotřebujeme. Naopak, způsobují nám mnohé problémy – obezita, zkažené zuby, rezistence na inzulín a následný rozvoj cukrovky II. typu. Stejný problém je i při používání náhradních sladidel, konkrétně glukózo-fruktózového sirupu.
Totéž platí také pro slazené nápoje. Sladké limonády obsahují až 12g cukru ve 100ml, což jsou 4 kostky cukru! Ovocné 100% džusy mají ve 100ml 9g cukru (3 kostky). Podobný problém je i s alkoholem. Pivo v 0,5l obsahuje množství cukru odpovídající
5 kostkám. Takže pokud si dáte ráno k snídani skleničku pomerančového džusu, k obědu 0,5l piva a k večeři skleničku limonády, je to stejné, jako byste si dali 20 kostek cukru.

4) Nedostatek vlákniny. Pokud je náš jídelníček plný průmyslově zpracovaných potravin a je chudý na přirozené potraviny, nedostává se nám i další hodnotné živiny – vlákniny. Vláknina je nezbytná pro správnou funkci tlustého střeva, ale také pro udržení vyrovnané hladiny krevního cukru. Vlákninu nemusíme přijímat ve formě nějakých doplňků stravy. Stačí do jídelníčku pravidelně zařazovat celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce a zeleninu. Tedy přirozené potraviny, které navíc neobsahují další nežádoucí přidané látky – éčka.

5) Nedostatečný pitný režim. Vodu přijímáme v potravě a v tekutinách a vydáváme pocením, dýcháním, močí a stolicí. Kolik vody denně potřebujeme, záleží na okolní teplotě, na našich pohybových aktivitách a na složení stravy. Proto není žádný přesně stanovený denní příjem vody. Pokud se hodně potíme, v létě nebo při cvičení, příjem vody musíme zvýšit. Stejně tak, když v jídelníčku chybí šťavnaté ovoce a zelenina, polévky a jiná jídla s vyšším obsahem vody. Obecně se můžeme držet denního příjmu 1,75 – 2l, který je třeba dle potřeby navyšovat. Není dobré čekat, až dostaneme žízeň. Tu totiž dostáváme až v momentě, kdy je tělo dehydratováno a tomu chceme předejít.

6) Nevhodná příprava pokrmů. I kvalitní potraviny můžeme nakonec znehodnotit nevhodnou kuchyňskou úpravou. Jde především o smažení. Při přepalování tuku mohou vznikat transmastné kyseliny, které jsou odpovědné za onemocnění cév, dále při smažení mohou vznikat toxické látky, které mohou být kancerogenní (rakovinotvorné). No a v neposlední řadě se tím zvyšuje kalorická hodnota jídla díky tomuto přidanému tuku. Proto za vhodnější kuchyňskou úpravu považujeme vaření ve vodě nebo v páře, rychlé orestování na minimu tuku na nepřilnavé pánvi nebo pečení v troubě bez přídavku tuku.

Jídelníček by měl být vždy vytvářen podle individuálních potřeb. Proto neexistuje žádný vzorový jídelníček, který by byl vhodný pro všechny. Každý máme jiné potřeby a pokud umíme svému tělu správně naslouchat, máme vyhráno. Pokud máte pocit, že s vámi vaše tělo nemluví nebo od vás vyžaduje potraviny, které zrovna nepovažujete za zdravou stravu (sladké, slané, tučné), nevěste hlavu. Pro začátek z jídelníčku odstraňte veškeré průmyslově zpracované potraviny a začněte si jídlo připravovat sami z přirozených surovin, zvyšte příjem ovoce a zeleniny, zkontrolujte svůj pitný režim a přidejte pohyb. A hlavně nehladovte. 

Adresa

K Vystrkovu 1883/14
Praha 12, Modřany
Vchod zadem z parku

Kontakty

Masáže: +420 731 445 449
Manikúra: +420 777 966 106
Výživové poradenství
+ 420 777 966 106
+ 420 731 445 449
Email: salonrenesance@gmail.com

Feedback

Pošlete nám zpětnou vazbu, abychom mohli udělat vše pro to aby se Vám u nás líbilo. Těšíme se na vaši další návštěvu.

Salon Renesance

Mobirise free maker - More here